Om Maj

Talludden, Ornäs, utanför Borlänge en sommar för länge sedan.

Föreläsning om socker på Kungsholmens bibliotek

Reportage i Expressen om sockerfällorna på julbordet.

På Skansen i dräkten från Stora Tuna socken i Dalarna.

Skörd av nässlor.

En hel sida som bara handlar om mig!

Maj (Kristina) Östberg Rundquist
Gifte mig med Bengt Rundquist 1992.
Bonusbarn och -barnbarn.
Bor i Rydbo Saltsjöbad, mellan Vaxholm och Åkersberga.
Pratar svenska och engelska.

Intresserad av det mesta som gör livet värt att leva! Mina personliga intressen har varierat under årens lopp och har ofta handlat om konsthantverk som silversmide, keramik, betonggjutning, kurbitsmåleri, inredning men även mera naturnära intressen som att odla grönsaker, biodling, permakultur.

Mina yrkesmässiga intressen har rört sig från ”fyrkantig” kvalitetsstyrning till mera ”rund” livskvalitet, med fokus på mat och matvanor under senare år som nu fördjupas i och med min utbildning till måltidsekolog att även omfatta matens påverkan på miljö och klimat.

Jag gillar att föreläsa, undervisa och hålla kurs.
Jag gillar att skriva.
Jag gillar att lära mig nya saker!

Jag är pigg, positiv och energisk som person och jag har en förmåga att få människor med mig. Jag är ödmjuk och har lätt för att lära och samarbeta med andra. Jag har inspirerat många att med enkla knep förbättra sina matvanor under årens lopp. Jag gillar att förmedla den kunskap jag har till andra.

Arbetslivserfarenhet

1987 –
2011 –
KvalitetsCentrum AB, konsult i eget företag
Pro+Fit Health AB, delägare

Exempel på uppdrag i KvalitetsCentrum AB:

 • Fr o m 2006: Arbetar som kursledare, föreläsare, skribent inom området mat och matvanor och hur maten vi äter påverkar vår hälsa.
 • 2000-2006: Inhyrd projektledare för motionsprojektet Ut&Gå! inom Norra Stockholms sjukvårdsområde, Stockholms Läns Landsting. Projektet lever vidare som och erbjuder fortfarande ledarledda promenader till befolkningen inom delar av sjukvårdsområdet.
  Utvecklat varumärket med kunskaper inom hälsoområdena: Mat – Motion – Stress.
 • 1987-2000: Arbetat med kvalitetsförbättringsprogram i olika företag i svenskt näringsliv. Utvecklat ett kvalitetsindex, RQ-i, Rätt-Kvalitet-index® som är ett faktabaserat hjälpmedel för uppdragsgivare att finna de förbättringsområden som deras kunder upplever som viktigast.
1982-1987 Hifab Kvalitetssäkring AB
Studierektor för Kvalitetsskolan, assistent till VD.
1977-1982 Aktiespararnas service AB
Utbildningsadministratör, assisstent till VD.
1974-1977 Sveriges Exportråd
Sekreterare, assistent.

Kvalifikationer, publikationer

 • Författare till Sockerdetektiven – hittar vägen till bättre mat (ISBN 978-91-534-3030-9), publicerad av ICA bokförlag i september 2008.
 • Utvecklat en app, Sockerdetektiven tipsar!, publicerad på Google Play i december 2012.
 • Skrivit sagan om Honey och Zacharias som ett pedagogiskt hjälpmedel till programmet Skippa sockret i skolan. Sagan finns som e-bok, utgiven av Vulkan bokförlag.
 • Författare till Bli sockersmart! som är en revidering till Sockerdetektiven. (ISBN 978-91-639-4544-1). Utgiven av Vulkan bokförlag årsskiftet 2017-18.
 • Författare till Framtidens protein med drönarlarver på tallriken. (ISBN 978-91-519-0687-4). Tryckt hos Myran Grafiska, Varberg. 2020.
 • Utvecklat och genomfört flera egna kursprogram:
  Skippa sockret i skolan, tematermin om socker.
  Bästa maten, kursen för alla som längtar efter en sundare livsstil
  Bästa barnmaten, vad barnen behöver äta för att växa normalt och bli friska vuxna.
 • Utvecklat konceptet ”KliMATsmart kök” för förskolor som vill skapa och servera hälsosamma och klimatanpassade måltider.
 • Personlig rådgivare till medarbetare i olika företag som velat förändra sina matvanor.
 • Ekonomiansvarig för Pro+Fit Health AB, fr o m starten 2011.
 • Kursledare för Biodlarnas nybörjarprogram ”Mina första år som biodlare”.

Jag gillar att lära mig nya saker!

Den senaste längre utbildningen var måltidsekologprogrammet vid Örebro Universitet 2010-2013, som ledde till en filosofie kandidatexamen i biologi och måltidskunskap och värdskap. Jag är en av pionjärerna som deltog i det första programmet. Min kandidatuppsats handlade om ”Hur ska en köttfärssås smaka? Klimatpåverkan, sensoriska egenskaper och hälsoaspekter ur ett måltidsekologiskt perspektiv”.

Läsåret 2019-2020 lär jag mig mer om växter och örter och jag går Eklöfs läkeörtpedagogutbildning.

Från mars till november 2022 är jag en av 20 som ska lära mig mer om bin och biodling genom utbildningen Yrkesbiodlare på Fristads Folkhögskola.

– gör det enkelt och roligt att leva sunt!