loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 12-2009, December

Favorit i repris!


December är här! Med december följer allehanda kalas. Det är enkelt att bjuda många på glögg, pepparkakor, lussebullar och julmust - på ett riktigt sockerkalas! Det går att undvika eller minska på sockret om man bara är lite påläst och har några idéer eller recept!

Glögg utan tillsatt socker och alkohol

1 liter vatten kokas upp
2-3 tepåsar (Yogi Tea Classic) får dra tillsammans med
1 påse glöggkryddor
1 kanelstång
2 cm färsk ingefära skuren i småbitar
1 paket (2 dl) koncentrerad äppeljuice

För den som vill ha glögg med alkohol tillsätts okryddat brännvin eller vodka till angenäm styrka och smak.


Många hälsningar

Maj Östberg Rundquist


Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.
glogg


I stället för de evinnerliga industribakade pepparkakorna (som inte ens är goda) blir det väldigt gott med färska dadlar med grönmögelost till.

Pilla ut kärnan och fyll hålet med en god grönmögelost. Till exempel Blå Castello.

Recept på riktigt goda nöt & ostbollar längre ner i nyhetsbrevet.


godis

Godis åt folket


I mitt förra nyhetsbrev skrev jag om den nya boken "Godis åt folket" som blev huvudnyhet i många media med sitt budskap att vi i Sverige är världsbäst på att äta godis - 17 kg per person och år.

Nu har jag läst boken och den ger en spännande läsning om hur vi gått från att köpa godis i speciella små kiosker där godiset exponerades bakom en glasruta och där vi fick hjälp att fylla en liten påse med "en så´n och en så´n och hur mycket pengar har jag kvar nu" till att vi öser själva skopvis ner i stora påsar från ett enormt utbud.


Besprutningsrester i Kravmärkt te

Testfaktas analys i november visade att åtta av nio gröna pås-teer innehåller bekämpningsmedel. Inget te överskred några gränsvärden, men i det Krav-märkta teet från Kung Markatta hittades förhållandevis höga halter av ämnet azinfosmetyl, som klassas som mycket giftigt och miljöfarligt av kemikalieinspektionen. Hur kan det komma sig? Jo, ekologiska odlingar kan ibland drabbas av bekämpningsmedel som blåser in från grannodlingar. 

Kan man lita på Krav-märkta produkter?
Krav´s regler följs och kontrolleras av oberoende certifieringsbolag som gör egna kontroller. Om något händer agerar Krav, certifieringsbolaget och producenten snabbt enligt de rutiner som gäller. 
Nya tester har utförts av Kung Markattas te och i dessa prover hittades inga besprutningsrester.

Jag ringde Testfakta och frågade hur analysen gått till – om det var tebladen eller te bryggt av tebladen som analyserats. Det var tebladen. Enligt Testfakta är det svårt att säga hur mycket av eventuella bekämpningsmedel som urlakas och hamnar i teet som vi dricker.

krav

tefetma
Allt fler håller vikten

På Läkarstämman presenterades ny statistik avseende övervikt och fetma. För första gången på 70 år ökar inte antalet överviktiga och feta i Sverige. Svenskarna har gått upp i vikt sedan andra världskriget och nu har trenden brutits och viktkurvorna börjar plana ut.

Fortfarande är många -
54 % av männen och 39 % av kvinnorna - överviktiga eller feta.

Anledningen tros vara att media ständigt tar upp att det går att förebygga övervikten, det är inspirerande matlagningsprogram på TV och arbetsgivare stöttar med friskvårdstimmar. Tydligen många effektiva vägar som givit resultat.

Sockerdetektiven

Har du lärt känna Sockerdetektiven än?

Jag lägger kontinuerligt in öppna föreläsningar och aktiviteter på Sockerdetektivens egen webbplats.


Boken finns i välsorterade (fysiska)
bokhandlar och i alla internetbokhandlar.

Det vi äter och dricker till jul kan innehålla mycket socker. I december förra året intervjuades jag i Expressen om "Sockerfällorna på julbordet". Artikeln är lika aktuell i år ...

Läs även recensionen "Vill varna för socker" i Kanalen.


sockerd


tryckkokare
Tryckkokare?!

Innan jag besökte hälsomässan "Allt för hälsan" i november hade jag ingen aning om att jag skulle få ett riktigt starkt behov av en ny pryl. Jag har det mesta jag behöver och försöker rensa i min röra regelbundet så det inte blir för fullt i skåp och lådor.

På mässan såg jag vad jag nu önskar mig! En tryckkokare! Jag kommer ihåg att min mamma hade en när jag växte upp och jag ringde snabbt till henne från mässan för att kolla om hon hade den kvar. Tyvärr ... Nu har jag laddat med två nya böcker "Mat med tryck" av Anna Skipper och "Tryckkoka maten" av Anna-Britta Ståhl/Viveca Annell för att kunna läsa på - och så kommer jag att önska mig en tryckkokare till jul. Vi har en väldigt snäll tomte i vår familj och jag brukar få det jag önskar mig. Jag återkommer med vad som händer på tryckkoksfronten.

Recept: Nöt & ostbollar

Ytterligare ett alternativ till julens pepparkakor kommer här:

2 dl salta jordnötter
2 dl grovt dinkelmjöl
1,5 dl parmesanost (= 50 grams påse)
100 gram smör

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka nötterna grovt. Blanda nöthack, mjöl, parmesanost. Smula ner smöret och arbeta ihop till en deg. Dela degen i två delar och rulla 15 små bollar av varje del. Tryck till varje boll lite, lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
Njut till glögg eller annan trevlig dryck.


ostpepparkakor

Pepparkakor!

Jag är inte emot pepparkakor, fast det kan verka så. Visst kan vi äta pepparkakor till jul som traditionen bjuder.

Det jag tycker är trist är de industribakade pepparkakorna som innehåller mycket socker och vitt mjöl, härdade fetter och allehanda tillsatser.

Baka pepparkakorna själv för att få doften av jul i huset! Baka med kärlek (det finns inte i de industribakade)
och smör (finns inte heller) och välj ett lite grövre mjöl (dinkel) än det vanliga, raffinerade vetemjölet.

Baka gärna halv sats så pepparkakorna går åt snabbt och vänta till nästa jul med att baka nya!

Eftersom jag skickar mitt nyhetsbrev runt den 1 varje månad så avslutar jag med att önska en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT 2010 redan nu. Vi hörs nästa år!

Tidigare nyhetsbrev. Avbeställ nyhetsbrevet

Copyright 2009 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060