loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 11-2009, November
17 kg godis/person/år!

Största nyheten i alla media i fredags var att vi svenskar äter enorma mängder godis! Vi äter 17 kg, medan den genomsnittlige EU-medborgaren nöjer sig med 7 kg.

"Godis åt folket" heter en ny bok som kommer ut i dagarna. Att vi äter så mycket beror på att godis är lättillgängligt, ett enormt utbud gör att vi gärna plockar påsarna fulla, godis är billigt och fungerar ofta som lockvara i butikerna.

17 kg godis motsvarar ca 14,5 kg socker (inkl glukos-, fruktos- och majssirap),  modifierad majsstärkelse, färgämnen, smakämnen och gelatin (= förädlat slaktavfall av klövar, hudar och ben).

Sugen på något sött - som bara innehåller naturliga råvaror? Gör dadelbollar enligt nedan.

Många hälsningar

Maj Östberg Rundquist


Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.


godis








dadlar

Dadelbollar - alternativgodis!

Sugen på något sött som inte innehåller vitt, raffinerat socker, konstgjorda färg- och aromämnen eller gelatin?

I stället för att köpa smågodis - gör godisbollar av det som du har hemma! Jag hittade ett bortglömt paket med dadlar härom veckan. "Bäst före dec 2009" stod det på paketet - det gäller att passa på.

Det blev dadelbollar från mitt matrisrecept i Sockerdetektiven. Dadlar mixade med grädde, stora norska havregryn, smör, kanel & ingefära som smaksättning och sesamfrön blandade med nyponmjöl på utsidan. Nyponmjölet gjorde att bollarna fick en frisk och syrlig smak!

Det blir ca 20 bollar om du inte avsmakar smeten för ofta när du rör ihop den.

Mera godis att göra själv!

Torkade äpplen

Min bagarkompis Jan torkar äpplen som blir jättegoda! Så här gör han:

Ta helt friska äpplen. Skala, de torkar bättre utan skal. Skär i ca 4 mm skivor.

Lägg skivorna i vatten med äppelvinäger.
0,5 dl vinäger (syrahalt 5 %) till 1 liter vatten. Låt äpplena ligga i syran 5 min.

Torka sedan äpplena i torkapparat i 40 grader över natten eller i 8-10 tim i vanlig ugn på 40-50 grader tills de är torra. Ha ugnsluckan lite öppen.

Det är för att minska missfärgningen man bör lägga dem i nån sur produkt.



applen300


banan
Niklas´ torkade bananer

Nu i höst läser jag "Kost och prestation" på distans på Högskolan i Gävle. Härom helgen hade vi en träff med avrapporteringar och påfyllning med föreläsningar och laborationer i form fysisk matlagning åt några olika typer av idrottare.

Min "kursare" Niklas hade förberett sina recept hemma genom att torka bananer!

Skiva bananerna i tunna skivor, lägg på bakplåtspapper, torka i 150 grader varm ugn i ca 3 timmar. Vänd bananskivorna emellanåt så att de blir jämnt torkade.

Jättegoda jämfört med färdigköpta som alltid innehåller extra socker och fett och diverse annat ...

Sockerdetektiven

Har du lärt känna Sockerdetektiven än?

Jag lägger kontinuerligt in öppna föreläsningar och aktiviteter på Sockerdetektivens egen webbplats.


Öppna föreläsningar framöver är:

14 november.
Föreläsning på The Diet Shop/Center om hur vi ska äta för att må så bra som möjligt. Den som vill får väga sig på Tanitavågen som mäter fett, muskler och vatten.

25 november "Lär känna Sockerdetektiven" på Medborgarskolan, Lidingö.

Välkommen att lyssna, fråga, lära och köpa Sockerdetektiven till "föreläsningspris".

Boken finns annars i välsorterade (fysiska)
bokhandlar och i alla internetbokhandlar.

Läs artikeln om Sockerdetektiven i Företagarnas tidning i Sollentuna.



sockerd

bastamaten
Bästa maten

Mitt eget kursmaterial Bästa maten är klart!

Det är kursen som är till för alla - både för dem som vill gå ner i vikt och för dem som vill lära sig att äta mat som ger mera ork och energi.

Omfattning: 5 träffar à ca 1,5 timme.
Gruppstorlek: Min 5 deltagare, max 15 deltagare.
Var: Företagsinternt.

Ytterligare info: Maila mig!


Ny trevlig yoghurtbekantskap

Jag har besökt ICA i Vagnhärad. I mjölkkylen hittade jag några nya spännande mjölkförpackningar!

Det är mjölk från Järna tillverkad av pastöriserad mjölk från biodynamisk gård, Ytter Eneby i Järna.

Ekologisk produktion certifierad enligt KRAVs regler. Mjölken är dessutom Demeter-märkt.

Demeter-märkningen visar att ett livsmedel är biodynamiskt framställt.

www.jarnamejeri.com


yogjurt



titanic

Mera mat ...

I souvernirshopen på Titanicutställningen köpte jag ett särtryck av den allra sista menyn som serverades i förstaklassmatsalen
ombord den 14 april 1912.

Det var en omfattande och säkert jättegod 10 rätters meny, som bestod av:

1: Ostron.
2: Consommé Olga med havrecrème.
3. Pocherad lax med musselinsås & gurka.
4: Filet Mignon Lili, kycklingsauté Lyonnaise.
5: Lamm i mintsås, rostad anka, äppelsås, Sirloin biff med Pommes Chateau, gröna ärtor, gräddstuvade morötter, kokt ris, potatis.
6: Punschparfait.
7: Rostad duva med krasse.
8. Kall sparrisvinaigrette.
9: Gåsleverpaté med sparris.
10: Waldorfpudding, persikor i chartreusegelé, choklad och vanilj petit-choux, fransk glass.

Och sedan är det ju historia det som hände för snart 98 år sedan. Att det osänkbara fartyget skadades så illa av ett isberg att hon förliste ...

Tidigare nyhetsbrev. Avbeställ nyhetsbrevet

Copyright 2009 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060