loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 10-2009, Oktober
Oktober är här!

Med friska, klara, "krispiga" morgnar och mörka, stjärnklara kvällar som lockar till mys framför en sprakande brasa.

Hälsokuggarna - ett nätverk av företagare (däribland jag) som erbjuder ett brett utval av tjänster inom hälsa hade en höst-kick off härom veckan. Förutom planering framåt gjorde vi ett väldigt trevligt och annorlunda grupparbete tillsammans.

Vi delades in i tre lag som fick varsin jättestor låda. I lådorna fanns diverse ingredienser och våra respektive uppgifter var att tillaga förrätt, varmrätt och dessert av lådornas innehåll. Det blev jättelyckat och mycket gott!

Upplägget kanske kan inspirera den som gärna vill ha gäster, men som inte orkar laga all maten själv. Låt gästerna fixa menyn!

Många hälsningar

Maj Östberg Rundquist


Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.
dessert

Hälsokuggen Agneta i full färd med att dekorera kvällens grande dessert med bl a pannacotta, färska bär och smaskiga kakor.

kuggar


fri-e

Korvar utan E-tillsatser!

I förra nyhetsbrevet skrev jag om Olssons charkprodukter utan E-tillsatser. När jag var på Coop i Arninge härom dagen fanns inte korvarna kvar längre.

Personalen i butiken hade vaga uppfattningar om varför produkterna var bortplockade så jag ringde till Olssons och frågade. Det jag fick veta var att det pågår förhandlingar med Coop och att det är därför som korvarna inte finns till försäljning längre.

Produkterna finns dock fortfarande att köpa på ICA.

Tillsatser i bag-in-box-viner

Testfakta har låtit testa tillsatser i lådvin och det är stora skillnader i mängden svaveldioxid (E220), sorbinsyra (E200) och socker i testade viner.

Svaveldioxid används för att ta bort illaluktande ämnen och missfärgningar. Svaveldioxid kan vara allergiframkallande och astmatiker bör vara försiktiga.

Socker rundar av smaken och för att vinet inte ska börja jäsa av sockret så tillsätts konserveringsmedlet sorbinsyra.

Ta del av Testfaktas undersökning.

Tyvärr var inga ekologiska viner med i undersökningen - hoppas att de innehåller färre tillsatser ... Vår favorit för tillfället är Ecologica Shiraz-Malbec.

vin

Njut svenska äpplen

Blott Sverige svenska äpplen har ... eller är det krusbären vi skriver så om? Det verkar bli ett riktigt äppelår i år och det finns till och med svenska äpplen i de butiker där jag brukar handla - det är ju tyvärr mera vanligt med äpplen från utlandet!

I nyhetsbrevet för augusti skrev jag om "världens hälsosammaste mat" - där bl a äpplen ingår.

Vad brukar du göra med dina äpplen? Har du ett riktigt härligt äppelrecept som du vill dela med dig av? Hör av dig!

Min klassiker är att steka äppelbitar i smör över öppen eld, dofta över rejält med kanel och servera vispad grädde smaksatt med vaniljpulver till. OBS! Inget socker!


apples



aom


Slösurfande på nätet ...

Ibland kan man hitta riktigt spännande saker på nätet. Jag slösurfade på Expressen.se och fastnade för en rubrik "Se upp för dolt socker", som jag klickade vidare på.

Jag läste artikeln och höll med om alla goda råd som stod där för att hitta bra bröd utan onödigt tillsatt socker. Gissa var tipsen kom ifrån? Jo, från min bok Sockerdetektiven!

Sockerdetektiven

Har du lärt känna Sockerdetektiven än?

Jag lägger kontinuerligt in öppna föreläsningar och aktiviteter på Sockerdetektivens egen webbplats.


Öppna föreläsningar framöver är:

8 oktober "Workshop om socker" på Medborgarskolan i Stockholm. Det finns platser kvar.

25 november "Lär känna Sockerdetektiven" på Medborgarskolan, Lidingö.

Välkommen att lyssna, fråga, lära och köpa Sockerdetektiven till "föreläsningspris".

Boken finns annars i välsorterade (fysiska)
bokhandlar och i alla internetbokhandlar.


sockerd

expo
Välkommen!

Den 6 oktober kommer jag att vara med på Handelskammarens Expo - en minimässa - i Stockholm.

Jag kommer att ha Sockerdetektiven med mig och NIX - mitt sluta röka/snusa-program och lite annat smått och gott som jag gärna vill visa upp!

Välkommen kl 13-16.

Adressen är: Västra Trädgårdsgatan 9.

Sommarens sista kryddörter

Ta hand om sommarens sista kryddörter - innan frosten gör det!

Jag fick två spännande flaskor som istället-för-blommor-till-värdinnan-present härom veckan när vi hade gäster på landet.

Den ena flaskan innehåller äppelvinäger som håller på att smaksättas med rosmarin, oregano och lime. Den andra flaskan innehåller olivolja med basilika, vitlök och chili.

Det ska bli spännande att smaka resultatet när de stått och dragit ytterligare några veckor.

Bra tips tycker jag!

Jag har timjan, rosmarin, fransk dragon och salvia som jag tänker lägga i blöt ...
olja-vinager

Tidigare nyhetsbrev. Avbeställ nyhetsbrevet

Copyright 2009 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060