loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 9-2009, September
September är här!

"Landet" fyllde 75 år härom veckan.
1934 avstyckades vårt område från  Rydboholms gods för att arvsskatten skulle kunna betalas.

Vi var många som firade med att äta en trevlig middag tillsammans. Det jag vill lyfta fram från buffén är den ört- och chilimarinerade kycklingfilén som var vackert knallgul med svart olivhack strösslat över. Kycklingfilé brukar ju vara trist vit-ljus i färgen. Den gula färgen kom från gurkmeja i marinaden. Gurkmeja är riktigt nyttigt eftersom curcurmin, ett ämne som är verksamt i gurkmeja stärker membranen i våra celler och gör dem mera motståndskraftiga. Gurkmeja kan också hjälpa mot värk och inflammationer. Gurkmeja kan smygas in här och var eftersom den inte smakar speciellt mycket. 

Många hälsningar

Maj Östberg Rundquist


Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.


landetfri-e
Familjen Olsson Kött & chark står det på den förpackning vi köpte. Tyvärr inget telefonnummer eller webbadress så jag kan inte ta kontakt.
Korvar utan E-tillsatser!

När jag var på Coop i Arninge i söndags stack en av hyllorna för charkprodukter ut ordentligt. Hela hyllan var dekorerad med små flaggor med texten "Fri från E-nr". Kan det vara möjligt, undrade jag ... och läste, min vana trogen, på förpackningarna.

På Falukorven stod det så här:
Kötthalt 80 %
Ingredienser: Griskött, vatten, nötkött, potatismjöl, koksalt, kryddor (bl a lök, vitpeppar, ingefära, paprika), druvsocker, acerolabärskoncentrat, jästextrakt, majs, kryddextrakt. Fetthalt 25 %.

Varför finns det druvsocker, acerolabärskoncentrat, jästextrakt och majs i korv? Jästextrakt förstärker smaken på råvarorna och fyller samma funktion som E621 (natriumglutamat) men räknas inte som tillsats och har inget E-nummer ...
Kötthalt 80 % + fetthalt 25 % blir 105 %.

Saltå Kvarn säljer kött numera

Sedan urminnes tider förknippar jag Saltå Kvarn med biodynamiskt odlade spannmålsprodukter som t ex bröd och müsli.

Nu erbjuder de även ett sortiment av biodynamiskt producerat nötkött.

Detta skapar förutsättningar för ett kretsloppsbaserat jordbruk med både djur och odling på samma gård. Gården blir ett självförsörjande och balanserat kretslopp av både foder till djuren och naturligt gödsel för odlingen. Konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel får inte användas i biodynamiskt- eller KRAV-jordbruk.kor 


linser
Krom (Cr)

Får du tillräckligt mycket krom via maten? Krom är ett mycket viktigt mineral för alla - särskilt för för dem som har insulinresistens. Insulinresistens kännetecknas bl a av övervikt, typ 2 diabetes, högt kolesterol, höga triglycerider, högt blodtryck.

Den som ofta får sötsug kan behöva tillskott av krom. Ju mer snabba kolhydrater man äter, desto mera krom behövs enligt min norska guru, dr Fedon Lindberg.

Krom finns bl a i cacao, torkade aprikoser, sesamfrön, sojabönor och andra baljväxter (linser och bönor).

Kråkbär

När åt du kråkbär senast? Kanske när du var i skogen och skulle plocka blåbär som litet barn? Kråkbär innehåller en hel del nyttigheter, bl a mera antioxidanter än apelsin!

En norsk professor, Rune Blomhoff, forskar kring hur grönaker, frukter och bär kan skydda oss mot olika sjukdomar.

Professor Blomhoff mäter antioxidant-
innehållet i mmol/100 gram och inte i ORAC, som är ett mått som jag känner till sedan tidigare.

Kråkbär ligger på fjärde plats efter nypon, valnötter och granatäpple. Apelsin ligger på plats nr 39. Ät mer kråkbär!
 


kråk

kuggar
kuggar
kuggar
Hälsokuggarna

Hälsokuggarna ekonomisk förening är ett nätverk av företagare - däribland jag - som kuggar i varandra och erbjuder ett brett urval av tjänster inom hälsa, arbetsmiljö och organisation, från enstaka insatser till komplett företagshälsovård. 

Så här års sitter många och planerar för höstens kick off! Många programpunkter är självskrivna och ofta kan man lockas att "packa" programmet för tight. Att varva teori med hälsoinslag gör programmet mer effektivt.

Hälsokuggarna har ett brett utbud av talare och inspiratörer som kan bidra med kortare eller längre inslag inom livsstil & hälsa. Beställ vår Idébank för hälsoinspiration idag!

Tips! Min Hälsokuggekollega Susanne Leckne håller en öppen, kostnadsfri föreläsning på temat "Ledarskap i en Ny tid" den 21 sept, kl 18-21 centralt i Stockholm. Info & anmälan 0708 846280.


Sockerdetektiven

Har du lärt känna Sockerdetektiven än?

Jag lägger kontinuerligt in öppna föreläsningar och aktiviteter på Sockerdetektivens egen webbplats.


Öppna föreläsningar framöver är:

8 oktober "Workshop om socker" på Medborgarskolan i Stockholm.

25 november "Lär känna Sockerdetektiven" på Medborgarskolan, Lidingö.

Välkommen att lyssna, fråga, lära och köpa Sockerdetektiven till "föreläsningspris".

Boken finns annars i välsorterade (fysiska)
bokhandlar och i alla internetbokhandlar.


sockerd

plommon Plommon

Det verkar bli ett plommonår i år! Vi får massor av pyttesmå gula och större blå plommon.

Förutom att de är härliga att äta direkt från träden så blir det jättegott att blanda i plommon i det mesta ...

Testa att göra en köttgryta som får koka länge med grönsaker och lägg med några nävar urkärnade plommon!

Fräs urkärnad
e plommon i lite smör i en stekpanna så de blir mjuka och såsiga och "dofta" över kanel innan du serverar med en klick vispad grädde.

Tonfisk på menyn

Tonfisk är ingen av mina favoriter. Den brukar vara torr och träig och riktigt trist. Jag testade med tvekan en burk efter ett tips av en av mina kursdeltagare och jag blev mycket positivt överraskad av den här sorten! "Il Tonno Francio Intero som är färskförpackad, spöfiskad tonfisk, helfilé i olivolja".

Det blev en riktigt god "snabblunch" med tomater, flisade morötter, små svarta linser (min verkliga linsfavorit), sockerärter och persilja (från egen odling) och med en god olja-vinäger-dressing över.


tonfisk

Tidigare nyhetsbrev. Avbeställ nyhetsbrevet

Copyright 2009 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060