loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 8-2009, Augusti
Augusti!

En härlig och händelserik sommar börjar lida mot sitt slut. Det har varit mycket regn, men också mycket sol, mycket musik - bl a en fiolkurs (!) - många fönster och ett garage har blivit målade. Det har varit stunder av aktiv vila, men också mera fysiska aktiviteter.

På bilden står min kusin Margareta och jag vid starten av "Kåre-leden", en skön vandring i bocken Kåres spår från Torsång till Falun. Enligt sägnen var det Kåre som upptäckte Falu koppargruva.

Många hälsningar

Maj Östberg Rundquist


Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.

start

Världens hälsosammaste mat!


Johnny Bowden, näringsfysiolog på Forbes (forbes.com) har analyserat vad flera "naturfolk" ätit och överlevt på under evolutionens gång.

De folkgrupper han undersökt är bl a innuiterna på Grönland (mycket protein och mycket fett), lite protein och mycket kolhydrater som en folkgrupp i Sydafrika äter, massaierna som har djurblod som sin stapelföda och befolkningen i Loetschental valley i Schweiz som äter mycket råmjölk och grädde.

Det finns inga likheter när det gäller sammansättningen av protein, fett, kolhydrater. Ändå har de olika befolkningsgrupperna levt och överlevt utan de s k vällevnadssjukdomar som drabbar oss moderna människor - hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt, benskörhet, cancer.

Det Johnny Bowden funnit som gemensam nämnare är att alla de olika folkgrupperna ätit mat som är så naturlig och lite processad som möjligt; nötter, bär, bönor, råmjölk och kött från djur som betat gräs. Maten innehåller också extremt lite socker! (Ytterligare skäl till att utbilda alla till Sockerdetektiver!).

Naturlig, oprocessad mat har kvar sitt innehåll av näring i form av enzymer, vitaminer, mineraler, antioxidanter, antiinflammatoriska ämnen och naturligt fett.

De matvaror som enligt Johnny Bowden räknas till världens hälsosammaste mat är:
Bär av alla sorter. Bären innehåller lite socker och mycket fibrer förutom antioxidanter och vitaminer.
vin
Bönor har högt innehåll av lösliga fibrer, förutom lite vegetabiliskt protein.
 kidney
Nötter, råa och osaltade, innehåller fett av bra sammansättning, antioxidanter och mineraler.
30 gram nötter (mandel, valnötter, macadamianötter, pecannötter) tre till fem gånger i veckan kan vara en lämplig dos.

val
Protein (animaliskt) är viktigt. Välj kött från djur som betat gräs eftersom det köttet har en annan fettprofil än traditionellt kött. Dessutom innehåller det mera Omega-3, protein och vitamin B12. lamm
Vild lax innehåller mera Omega-3 än odlad lax. lax
Råmjölk är en av de mest hälsosamma drycker som finns. Mjölken innehåller mer protein, vitaminer och antioxidanter än "vanlig" mjölk. (Var kan man hitta råmjölk?). kalv
Ägg - en av naturens mest fulländade skapelser. Ät hela ägget (vitan + gulan) för optimal näring. egg
Kålfamiljen är grönsakernas super stars! Broccolli, vit- och rödkål, brysselkål, groddar är speciellt späckade med näringsämnen. broc
Äpplen framhålls som kungen bland frukter och vi har ju ett talesätt som säger: "Ett äpple om dagen håller doktorn borta". Äpplen innehåller lösliga fibrer, mineraler och andra mikronäringsämnen. apple
Granatäpple innehåller mycket antioxidanter. Studier visar att granatäppeljuice kan sänka blodtrycket, fungera som naturlig "viagra" och motverka prostatacancer. granat
Grönt te innehåller antioxidanter och andra antiinflammatorska ämnen som kan skydda mot cancer. te
Lök & vitlök innehåller ämnen som kan skydda mot olika typer av cancer. onion

En hälsosam diet behöver inte innehålla alla matvaror som är uppräknade enligt ovan, men ju fler av dem man kan "bocka av" varje dag, desto bättre, enligt Johnny Bowden ...
Sockerdetektiven

Har du lärt känna Sockerdetektiven än?

Jag lägger kontinuerligt in öppna föreläsningar och aktiviteter på Sockerdetektivens egen webbplats.

Läs intervjun med mig om socker i Länstidningen, Södertälje.

Öppna föreläsningar framöver är:

8 oktober "Workshop om socker" på Medborgarskolan i Stockholm.

25 november "Lär känna Sockerdetektiven" på Medborgarskolan, Lidingö.

Välkommen att lyssna, fråga, lära och köpa Sockerdetektiven till "föreläsningspris".

Boken finns annars i välsorterade (fysiska)
bokhandlar och i alla internetbokhandlar.


sockerd


spikSpikmatta?!

Sommarens pryl nummer ett är väl spikmattan! Debatten om mattans häsobringande effekter har tagits upp i alla media under senare tid.

Vad ska man tro? Är spikmattan en bluff eller något som flera kan ha nytta av? Effekter som jag har tagit del av i bekantskapskretsen är att en blev så väldigt pigg att nattsömnen helt uteblev och en annan blev av med sin kroniska värk. Jag har skaffat en matta, men inte hunnit testa den än ... Återkommer!
Vinbär, smultron, jordgubbar (om det finns några kvar), blåbär, hallon, björnbär, lingon (när de kommer) ...

Ta vara på sommarens bär! De ingår i gruppen över världens hälsosammaste mat. Njut dem färska och frys in för kommande måltider. Färska bär är en ypperlig start på dagen.

Hitta ställen med självplock i din närhet eller försök att bli hembjuden till någon med dignande buskar om du inte har några egna.
hallon
Kålpudding

Laga en nyttig kålpudding med tanke på tipsen enligt "Världens hälsosammaste mat".

Strimla färsk, ekologisk vitkål fint
Köttfärs, ekologisk
Buljong (Biofood innehåller minst tveksamma ingredienser).
Vatten
Smör

Ta en stor form. Varva vitkål och köttfärs tills formen är fylld. Häll över buljong så att buljongen täcker botten och är ca 1 cm djup. Klicka över smör. Grädda 1 timme i 200 grader. Servera med smör som får smälta i (stället för lingonsylt som innehåller massor av socker). 


pudding

Tips: Ta en riktigt stor form - så att det blir kålpudding kvar till ytterligare en måltid. Efter andra uppvärmningen är kålpuddingen ännu godare ...

Tidigare nyhetsbrev.

Avbeställ nyhetsbrevet
Copyright 2009 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060