loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 7-2009, Juli

Juli!


En härlig sommarmånad då många är lediga med möjlighet till vila, rekreation, nya intryck, laddning av våra interna "batterier", umgänge med släkt och vänner.

Ledig i juli? Då är det kanske läge att skapa en ny vana? Eftersom det krävs ca 21 dagar för att etablera en ny vana så är det bäst att passa på! Vad vill du förändra eller lägga till i ditt liv?
  • Komma igång med regelbunden träning?
  • Meditera mera?
  • Äta mindre socker?
  • Äta grönsaker till varje måltid?
  • Eller??
Sommarhälsningar från ett soligt Sälen

Maj Östberg Rundquist

Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.

cyklar
lisa Glädjens rum

Glädjens rum är en CD för avslappning och återhämtning som ingår i ett större koncept kring konsten att leva på 2000-talet.

Var hittar vi lugnet när det är ett ständigt brus av aktiviteter och rörelse runt oss? Den som är klok skapar sina egna tillfällen av stillhet och glädje, t ex genom att regelbundet lyssna till Glädjens rum.

CDn består av två delar; en muskulär avslappning och  en mental träning med målbild.

Det är Lisa Kjellgren som skapat CDn och konceptet. CDn finns att köpa för 140:- inkl moms och frakt på Lisas webbplats.
Blåbär

Snart mognar blåbären! Njut dem färska och passa på att plocka och fylla på förråden!

Blåbär är en av Sveriges allra vanligaste växter. Blåbär är rika på antioxidanter av typen antocyaniner, som tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, skydda hjärnan mot onödigt åldrande och förebygga andra allvarliga sjukdomar.

Blåbär innehåller också flera vitaminer och mineraler.
blåbär


ingefara
Ingefära

”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger”, enligt ett gammalt kinesiskt talesätt.

Enligt min örtabok från 1628 har ingefära 12 dygder. Däribland kan nämnas att ingefära "rensar bröstet och utdriver onda vätskor, förutom att ingefära klarar ögonen".

Ingefära sätter sprätt på det mesta i matväg. Gör en rabarber-efterrätt (se nederst i nyhetsbrevet) med ingefära, kanel och nystött kardemumma. Gör ingefärste genom att hälla kokande vatten på strimlad färsk ingefära.

Ingefära lindrar illamående. Ett sluta-snusa knep är att lägga en bit färsk ingefära under läppen.


lax






 

Salma-lax

Salma-lax är en ny bekantskap för mig. Det är en skinn- och benfri färsk lax som är paketerad inom max 4 timmar från det fisken tas upp ur havet. Fisken är paketerad i ett skyddande emballage och har en hållbarhet på tio dagar.

Laxen passar utmärkt att äta rå, som sashimi, men kan också grillas, tillagas i ugn, stekas etc.

Finns i välsorterade livsmedelsbutiker i Sverige och Norge.

Läs mer på Salma-lax.
Sockerdetektiven

Har du lärt känna Sockerdetektiven än?

Jag lägger kontinuerligt in öppna föreläsningar och aktiviteter på Sockerdetektivens egen webbplats.

Öppna föreläsningar framöver är:

8 oktober "Workshop om socker" på Medborgarskolan i Stockholm.

25 november "Lär känna Sockerdetektiven" på Medborgarskolan, Lidingö.

Välkommen att lyssna, fråga, lära och köpa Sockerdetektiven till "föreläsningspris".

Boken finns annars i välsorterade (fysiska) bokhandlar och i alla internetbokhandlar.


sockerd

rabarber

Rabarber och äpple med kryddor
(3 port)

5 tunna rabarberstjälkar
1 äpple
4 torkade aprikoser (i stället för socker)
1 tsk malen kanel
0,5 tsk nystött kardemumma
1 cm strimlad färsk ingefära
1 rejäl klick smör
Lite vatten i botten av formen så inte frukten bränns innan smöret smält.

Servera ljummen med vispad grädde, smaksatt med vaniljpulver.

Skär allt i småbitar. Lägg i en form. Låt puttra över öppen eld tills allt är mjukt. Rör om emellanåt. Kan också tillagas i ugnen. 200 grader i ca 20 minuter.


Tidigare nyhetsbrev.

Avbeställ nyhetsbrevet
Copyright 2009 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060