loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 6-2009, Juni

Gökotta på Astrid Lindgrens berg i Hansta!


En typisk gökottefrukost kan bestå av ett riktigt grovt surdegsbakat fullkornsbröd (Fazer Rågkusar) med Bregott, en god ost, några sillbitar (en liten "tuting" till den som inte kör bil), ägg, juice, te och kaffe.

Vacker natur med alla vårblommor och en skir grönska, rundblåsning på horn och lur, många morgonpigga människor gör det värt mödan att sätta klockan på ringning tidigt, tidigt ... Vi hörde dock ingen gök den här gången heller.


Många hälsningar

Maj Östberg Rundquist

Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.


gok




applen

Nytt sockerlarm

"Frukten gör dig fet" slogs upp som en stor nyhet i alla media i början av maj. Det är en artikel i Journal of Clinical Investigation som ligger till grund för påståendet.

Två väldigt små grupper försökspersoner (15 resp 17) har fått dricka 25% av sitt dagliga energiintag i 10 veckor i form av glukossötad respektive fruktossötad dryck. Sedan har man bl a mätt hur midjemått, fettmassa etc har varierat. Det är inga extrema skillnader i mätresultaten som man har uppnått och jag tycker att det är tveksamt att dra slutsatsen att man blir fet av frukten. Det är inte frukt som försökspersonerna har ätit.

För att få i sig frukt motsvarande 25% av det dagliga energibehovet måste man äta 25 äpplen eller 28 bananer och det är det väl ingen som gör ...
Jordgubbar - rena medicinen

Enligt ett pressmeddelande från Svenskt sigill är jordgubbar nyttigare än man tidigare trott. Halten av antioxidanter är 5-10 gånger högre än i äpple. Jordgubbar (och även hallon) innehåller ellagsyra som bl a motverkar flera olika typer av cancer. Ellagsyran skyddar också huden mot skador av UV-strålning vilket också minskar mängden rynkor.

Jordgubbar innehåller också mycket C-vitamin och halten ökar ju rödare och mognare bären är. Köp svenska bär som får mogna innan de skördas! De är också rika på folsyra som bl a behövs för bildningen av röda blodkroppar.


jordg


tonar

 

Nytt samarbete!

Jag kommer att bli ny samarbetspartner på webbplatsen dinTONÅRING.se där jag ska svara på läsarnas frågor om mat och näring. Jag kommer också att skriva om hur maten vi äter påverkar vår hälsa ur en tonårings perspektiv.

Jag kommer att dela med mig av enkla tips och råd, om vad man ska tänka på när det gäller socker etc.

Har du en tonåring? Är du mor-/farmor eller mor-/farfar till en tonåring? Gå in på sidan redan nu och bekanta dig med den! Länkar etc till mig kommer att läggas ut under juni!
Sockerdetektiven

Har du lärt känna Sockerdetektiven än?

Jag lägger kontinuerligt in öppna föreläsningar och aktiviteter på Sockerdetektivens egen webbplats.

Nu är vårens föreläsningar avslutade och jag har börjat boka in föreläsningar i höst.

Öppna föreläsningar som kommer framöver är:

8 oktober "Workshop om socker" på Medborgarskolan i Stockholm.

25 november "Lär känna Sockerdetektiven" på Medborgarskolan, Lidingö.

Välkommen att lyssna, fråga, lära och köpa Sockerdetektiven till "föreläsningspris".

Boken finns annars i välsorterade (fysiska) bokhandlar och i alla internetbokhandlar.


sockerd
Länk till artikel
Sid 1
Sid 2
Kistas sockerdetektiv

Gissa vem som kallas Kistas sockerdetektiv i tidningen "Magasin Kista" nr 3/2009?
Mera socker ...

En artikel i Svenska Dagbladet i början av maj handlade om att sportdrycker kan förstöra effekten av träningen.

Färdiga sportdrycker innehåller så mycket socker att den fettförbränning som fortsätter i kroppen efter ett träningspass avstannar om man dricker sportdryck under och efter träningen.

Vanliga motionärer behöver bara fylla på med vatten under träningen och sedan inom 1-1,5 timme efter träningspasset äta något proteinrikt. 
Under träningspasset blir muskelfibrerna lite slitna så att musklerna bryts ner lite grann och för att bygga upp musklerna igen behöver man fylla på med  protein.



På en sportdryckspåse som jag fått i studiesyfte står det så här på ingredienslistan:
Socker, osomaltulos (bryts ner till glukos och fruktos), surhetsreglerande medel: citronsyra, natriumcitrat, smakämnen (innehåller gluten), kalciumlaktat, kaliumklorid, kalciumkarbonat, magnesiumkarbonat, natriumklorid, antioxidationsmedel: tokoferolkoncentrat (innehåller soja), L-askorbinsyra, DL-alfatokoferolacetat, färgämne: betakaroten; nikotinamid, pyridoxinhydroklorid, tiaminhydroklorid, riboflavin, cyanokobalamin.

100 g av produkten innehåller 86g kolhydrat, - varav socker 86 g och en portionspåse innehåller 32g kolhydrat, - varav 31,5g socker.


kasa

Jag testade sportdrycken på min stavgångsgrupp när vi hade terminsavslutning härom veckan och de drack den med förtjusning tilsammans med nedanstående snittar.
Gör egen sportdryck!

Jag hittade ett recept på hemgjord sportdryck i Coop Mersmak nr 2/2009 som garanterat är nyttigare än den ovan.

3-4 cm färsk ingefära, skala + skiva
1 liter vatten
1 dl pressad citronsaft (= 2 citroner)
0,5 dl honung
1 krm salt

Koka ingefäran i vattnet 15 min, kyl och blanda i övriga ingredienser. Sila bort ingefäran innan servering.

Snittar med ärt- & bönpesto


1 förpackning Zeta´s ekologiska vita bönor
1 dl gröna ärtor (frysta, tinas)
0,5 dl kallpressad rapsolja
lite salt + peppar
Lägg några korn rosépeppar på varje snitt innan servering
Som snittar använder jag Finn Crisp eller bitar av knäckebröd.

Skölj bönorna och mixa ihop bönor och ärtor till en jämn massa
(i matberedare eller med mixerstav). Tillsätt olja och kryddor.

Bred ut på kexen/brödet och strössla över rosépepparkorn.

Det blir säkert också gott med lite vitlök, lite citron, några strån av färska kryddor ...


pesto

Tidigare nyhetsbrev.

Avbeställ nyhetsbrevet
Copyright 2009 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060