loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 4-2009, April

"Beach 09"


"Beach 09" var temat när jag gästspelade på Akademibokhandeln i Kista i fredags och lördags. Jag  svarade på frågor om viktminskning (för dem som inte vill bada i vassen i sommar) och vad man ska äta för att få mer ork och energi i vardagen.

Det var ett stort intresse. Stötvis kom det massor av intresserade som också ville ta del av de alternativa frukostar som jag dukat upp. Skillnaden mellan en bra och en riktigt usel frukost är 14 sockerbitar!

Många hälsningar

Maj Östberg Rundquist

Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.
akademi


lilian

Sockerrör från Kuba!

Någon som sett ett riktigt sockerrör?

Jag har numera ett alldeles eget sockerrör som jag fått av min kursdeltagare Lilian som nyligen besökt Kuba.

Sockerröret ser ut som en bit tjock bambu ungefär och det är väldigt tungt i förhållande till sin storlek. Förmodligen för att det innehåller en hel del socker! Jag skar av en liten bit som jag tuggade på och det var riktigt sött.

Det är alltid roligt att visa en riktig råvara när jag föreläser i t ex skolor. I höstas hade jag en stor rotselleri med mig som fick spela rollen som sockerbeta, men i kommande skoluppdrag kan jag visa upp ett riktigt, äkta sockerrör!


Ny bekantskap


Fågelmat eller människomat? Jag gjorde en ny bekantskap när jag besökte en liten hälsokostbutik härom veckan: ekologiska hampafrön. Påsen såg så spännande ut att jag köpte den!

Ekologiska hampafrön är människomat och  kan användas till gröt, sallader och musli förutom att man kan ha dem som panering.

Jag har bara testat dem på morgonyoghurten än så länge och tycker att de är trevligt krispiga - innehåller omega-3 (vegetabilisk), omega-6 och omega-9, förutom protein, niacin (B3), kalcium, fosfor och lite järn.
hampa
hipp

 

Sockerlarm: Socker i barngröt!

Larm i Dalarnas Tidningar om socker i barngröten! "Inget tillsatt socker" står det på förpackningarna, men tidningens granskning visar att en portion pulvergröt kan innehålla upp till fem sockerbitar - lika mycket socker som i läsk.

Semper, Nestlé och Hipp säljer mängder med barngröt i Sverige. Industrigröten finns på burk och i pulverform och rekommenderas bland annat av Livsmedelsverket.

Som socker räknas laktos, fruktos och andra sockerarter, där laktos, alltså mjölksocker, är den sockerart som förekommer mest i produkterna.  

Hipp leder sockerligan med ett sockerinnehåll som motsvarar fem sockerbitar per portion i flera av deras produkter.

På andra plats med socker, motsvarande fyra sockerbitar, finns Hipp havregröt, och flera av Nestlés och Sempers produkter.

Sockerdetektiven

Har du lärt känna Sockerdetektiven än?

Jag lägger kontinuerligt in öppna föreläsningar och aktiviteter på Sockerdetektivens egen webbplats.

Sedan förra nyhetsbrevet har det tillkommit en trevlig recension i Pralin (Helgmagasin till Dalarnas tidningar) och en intervju med mig om boken.

Hittills inplanerade föreläsningar:

7 april kl 13.00 hos Centerkvinnorna i Vagnhärad.

20 april kl 17.45 berättar jag om Sockerdetektiven på biblioteket i Akalla.

Välkommen att lyssna, fråga, lära och köpa Sockerdetektiven till "föreläsningspris".


sockerd
sav
Björksav


Ett sprudlande elixir som p
åminner om våren är det moussserande, svenska vinet Sav, som är tillverkat av björksav från Jämtland. Originalreceptet är från 1785. Vinet är torrt, gott och lättdrucket.

Saven, som vinet tillverkas av tappas från björkar som växer på Jämtlands mineralrika mark runt Storsjön.


Björksav innehåller främst vatten och olika sockerarter förutom vissa mineraler och antioxidanter. Sav från björk anses vara god och nyttig att dricka.

Innan löven spricker ut kan man "skörda" egen björksav genom att borra ett litet hål i stammen eller knipsa av en gren och fånga upp dropparna som kommer. Jag vet inte om skörd av sav lyder under Allemansrätten, bäst att tappa ur egna björkar!

Ur björksav utvinns 
xylitol - en sockeralkohol - som bl a används till tuggummi.
Äggspenatplättar

Jag har testat att göra några riktigt läckra plättar.

Ta några deciliter hackad spenat. Tina om du använder frusen spenat.
Blanda med några ägg.
Stek fina plättar i smör.

Servera med en klick crème fraiche, lite fint hackad rödlök och trevlig rom (löj-, stenbit-, lax-).


Jag kommer att använda samma recept när nässlorna kommer. Det blir säkert ännu godare ...
plattar

Tidigare nyhetsbrev.

Avbeställ nyhetsbrevet
Copyright 2009 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060