loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 3-2009, Mars

Mars!


Full vinter på landet!

Visst är det härligt att dra på sig en ful,  gammal jacka och ge sig ut i det vackra solskenet!

I motsvarande nyhetsbrev förra året skrev jag om vårlökarna som växte och frodades. I år är det full vinter! Det finns inte tillstymmelse till vårlökar - inte i mina rabatter i alla fall! De kommer alldeles säkert i år också om tiden och våren får ha sin gång.

Ljuset och solen har i alla fall återvänt till våra breddgrader och småfåglarna kvittrar som galningar ...

På bilden luftar jag en av mina makalösa manicker - den eldrivna häcksaxen - för att klippa häcken på landet. Det underlättar att ha några riktigt bra hjälpredor när tomten är stor och vildvuxen.

Många hälsningar

Maj Östberg Rundquist

Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.
majmars
geletn
Ekologiskt godis

Lagom till Alla hjärtans dag, den 14 februari, lanserades ekologiska geléhjärtan stort. Tillverkaren fick t o m en artikel på en halvsida i Dagens Industri.

Är ekologiskt godis nyttigare än "vanligt" godis? Mja, skulle jag vilja säga ...

Hjärtana till vänster innehåller ekologisk majssirap, ekologiskt oraffinerat rörsocker, ekologiskt gelatin, citronsyra, ekologiska hallon, äppelpektin, ekologiska fläderbär & mycket kärlek förstås, som det står på paketet.

Vanliga geléhjärtan är tillverkade av socker, glukossirap (av vete), invertsocker, vatten, gelatin, syra (citronsyra), geleringsmedel (agar), konserveringsmedel (E211), färgämne (E120), aromämnen.

Den stora skillnaden är att de ekologiska hjärtana inte innehåller några E-tillsatser och att det är en "glad gris" som bidragit med gelatinet.

Besök på akuten

Härom veckan besökte jag akuten på ett av Stockholms stora sjukhus.

Eftersom jag är en nyfiken typ tittade jag efter vad som erbjöds i automaten nära receptionen.

Långa rader av CocaCola, Fanta, Red Bull (!), godis i alla de former som t ex  Kexchoklad och "bilar", sötad Yoggi-yoghurt.

Det fanns inga frukter i automaten, som jag såg i andra automater på sjukhuset, inga smörgåsar av vettigt bröd och bra pålägg. Den mest naturliga produkt jag kunde hitta var Ramlösa.

Hur ska någon som hamnar på akuten kunna bli frisk (friskare) när det bara finns socker och sockrade produkter att köpa?
redbull


valnot


Vegetabilisk Omega-3 (ALA)


Ibland debatteras hur nyttigt det är med kortkedjad Omega-3 (ALA) jämfört med långkedjad Omega-3 från fisk (EPA, DHA). I en artikel från GI News, The University of Sydney, framgår att vi behöver både kortkedjad och långkedjad Omega-3.

Dagsbehovet av båda sorterna Omega-3 är några gram. Den som äter en tesked linfröolja eller ca 30 gram valnötter får i sig dagsdosen kortkedjad Omega-3.

Sockerdetektiven

Har du lärt känna Sockerdetektiven än?

Jag lägger kontinuerligt in öppna föreläsningar och aktiviteter på Sockerdetektivens egen webbplats.

Hittills inplanerat:

27 mars kl 16-18 "Beach 09" på Akademibokhandeln i Kista där jag finns på plats för att svara på frågor om viktminskning och för att få mer ork och energi i vardagen. Extrapris på Sockerdetektiven m fl hälsoböcker.

28 mars kl 14-16 "Beach 09" på Akademibokhandeln i Kista.

7 april kl 13.00 hos Centerkvinnorna i Vagnhärad.

20 april kl 17.45 berättar jag om Sockerdetektiven på biblioteket i Akalla.

Välkommen att lyssna, fråga, lära och köpa Sockerdetektiven till "föreläsningspris".

sockerd
linfron Linfrökex

Det här är ett recept som jag gjort genom att kombinera flera olika recept. Kexen blir väldigt goda, de är glutenfria och innehåller en del kortkedjad Omega-3 enligt ovan.

2 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön - jag tar oskalade
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 tsk flingsalt
2 tsk torkad timjan
3 dl vatten

Blanda allt och låt stå några timmar tills linfröna sväller och blir "slemmiga". Bred ut så tunt som möjligt på ett bakplåtspapper och grädda i 70 grader varm ugn tills kexen blir helt torra. Tar cirka 4 timmar.

OBS! Ät inte upp alla kex med en gång! Linfrön innehåller blåsyra (vätecyanid) och bör inte ätas i för stora mängder. Några matskedar linfrön per dag medför ingen förgiftningsrisk.

Tidigare nyhetsbrev.

Avbeställ nyhetsbrevet
Copyright 2009 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060