loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 2-2009, Februari

Redan februari!


Hoppas ditt 2009 har startat på ett riktigt bra sätt!

Jag har kommit igång med många spännande aktiviteter i år. Både när det gäller Sockerdetektiven och övriga uppdrag, samarbeten och förfrågningar.

Bilden är tagen strax innan jag fick prata
om Sockerdetektiven för fulla hus  på Kungsholmens bibliotek den 26 januari.

Många hälsningar

Maj Östberg Rundquist

Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.
kungsh
halsokugg

Gör ett besök på Hälsokuggarnas webb.

Hälsokuggarna


Nu är Hälsokuggarna ekonomisk förening bildad formellt. Vi är ett nätverk av egna företagare i Stockholmsområdet som erbjuder tjänster inom hälsa, arbetsmiljö och organisation. Vi har "torrsimmat" tillsammans i drygt ett år. Vi erbjuder allt från enstaka inspirationsföreläsningar till en komplett företagshälsovård.

Det unika med Hälsokuggarna är att vi arbetar utan fasta anslutningsavgifter. Vårt måtto är: Medarbetare som kan, vill och orkar bidrar till framgång och resultat.

Nyfiken på Hälsokuggarnas Idébank? Är ni intresserade av en behovsanalys i ditt företag?
Hör av dig till mig!

GI-kosten lika bra som diabetsmedicin

Den här lite annorlunda rubriken dök upp i media för några veckor sedan med anledning av en undersökning från Cochrane Institute. Det verkar nästan vara en nyhet att maten vi äter har stor betydelse för både för typ 1 och typ 2-diabetes.

Om jag kommer ihåg rätt så utvecklades GI-indexet just för att hjälpa diabetiker att hitta matvaror med låg påverkan på blodsockret. Men, på senare år kanske GI blivit synonymt med viktminskning ...

Visst är det fantastiskt att det är möjligt att ÄTA sig friskare från en sjukdom!

Många verkar ha glömt vad Hippocrates, som levde c 460-370 före Kristus sa:

"Lår din mat vara din medicin och låt din medicin vara din mat".

Ta del av undersökningen i sin helhet.


hippo

Hippocrates, läkekonstens fader.
Bilden kommer från Wikimedia.
Debatt:





Maten
i
Skolan

Skippa sockret i skolan, tematermin

I mitt nyhetsbrev i november berättade jag om mitt uppdrag "Skippa sockret i skolan" som jag genomför i en skola norr om Stockholm. Tanken är att eleverna ska mötas av en sockerfri zon både i skolan och hemma.

Lärare och övrig personal på skolan, liksom föräldrarna har fått sockerutbildning och sedan har eleverna arbetat med olika sockerteman varje vecka. Efter sportlovet blir det vernissage där eleverna får visa vad de lärt sig! Det ska bli så spännande att se!

Smör eller margarin?

Barnens möjlighet att välja mellan smör och margarin samt mellan fullmjölk och lättmjölk är hotad. Livsmedelsverkets kostråd för skolmaten föreskriver lägsta möjliga fetthalt och nu hotar s k certifiering av skolmat och lagstiftning. En förening där jag är medlem, Sveriges Konsumenter i samverkan, har startat en namninsamling som kommer att vidarebefordras till utbildningsminister Jan Björklund när riktigt MÅNGA har skrivit på! Så - skriv på du också!

Till
namninsamlingen.
Sockerdetektiven

Har du lärt känna Sockerdetektiven än?

Jag lägger kontinuerligt in öppna föreläsningar på Sockerdetektivens egen webbplats.

Hittills inplanerade föreläsningar:

16 februari kl 18.30 på Medborgarskolan, Hagagatan 23 A, Stockholm. Info och anmälan.

7 april kl 13.00 hos Centerkvinnorna i Vagnhärad.

Välkommen att lyssna, fråga, lära och köpa Sockerdetektiven till "föreläsningspriset" 99 kr!

sockerd
dn Insändare i DN!

Var det någon som läste DN härom veckan?

Den 18 januari fick jag en insändare publicerad med rubriken "Bort med sockret från frukostbordet!", en vecka senare publicerades ett debattinlägg, eller rättare sagt jag fick medhåll av en DN-läsare, med rubriken "Tillsatt socker är vanligt i många sorters maträtter".

Smoothie, shake, drink - kärt barn har många namn

Gör en smoothie till frukost eller mellanmål!

Ta det du har hemma och mixa! Du behöver en bas, frukt och/eller bär, en smaksättning.

Basen kan vara juice, juice blandad med vatten, naturell yoghurt, naturell filmjölk.

Frukt & bär - ta frukter och bär från samma färgskala om du mixar flera frukter, t ex apelsin, physalis, mango; avocado och kiwi; blodapelsin och jordgubbe.

Smaksättning spirulina, nässla, vetegräs, gojibär, nyponpulver, kanel.

Knäck ett ägg eller tillsätt en matsked proteinpulver för att höja proteinhalten, slå i en skvätt avocadoolja, eller annan olja eller linfrön eller sesamfrön för fettets skull.

Till höger: Fullfet naturell ekologisk yoghurt, apelsin, nyponpulver, sesamfrön.
smoothie

Tidigare nyhetsbrev.

Avbeställ nyhetsbrevet
Copyright 2009 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060