loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 11-2008, November

Redan november ...


I kväll, den 1 november, har jag varit på en ljusfest med lustspel för Bellevueparken i Stockholm, arrangerat av Haga-Brunnsvikens vänner och Förbundet för ekoparken. Naturbarnet Tintomara berättade om sin kärlek till Bellevue och sin oro över alla ingrepp i parken.

Sedan sist har jag också genomfört en två veckors detox enligt Ulrika Davidssons metod. Förutom att rensa bort de förmodade gifter som jag samlat på mig under årens lopp gick jag ner totalt 2,4 kg i vikt, fördelat på -0,9 kg fettmassa, -1,1 kg vatten och -0,4 kg muskelmassa.

Många hälsningar!

Maj Östberg Rundquist

Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.
lykta

smor

"Tack gode Gud för smöret!"
- Citat av Karin Ahlborg i Aftonbladet den 9 oktober.

Det är Sveriges Konsumenter i samverkan som publicerat en granskning av margarinreklamens hel- och halvlögner.

Sveriges Konsumenter i samverkan är en självständig, obunden och fristående konsumentorganisation.

Det finns mycket spännande att läsa på organisationens webbplats förutom att de publicerar matnyttiga konsumentrapporter regelbundet. 

Jag är medlem sedan flera år och vill gärna tipsa dig om att bli det också!


Är E621 på väg bort från charkprodukterna?

Jag läser alltid på förpackningarna i mataffärerna innan jag köper dem. E621 (eller MSG, eller mononatriumglutamat, eller "smakförstärkare") förekommer mindre ofta nu, än i våras när alla kött- och charkprodukter innehöll E621.

Enligt E-nummerguiden är "E621 skadligt för ej färdigutvecklade hjärnor. Rekommenderas ej för spädbarn, små barn, ammande mödrar och gravida kvinnor. Kan orsaka flera olika allergiska reaktioner, framför allt hos personer som lider av acetylsalicylsyraintolerans eller astma".

Men, vi kan inte slappna av helt ännu för fortfarande finns E621 i många produkter.

skinka

... utan tillsatt socker eller sötningsmedel, men med 7 E-tillsatser, förutom E621.
havtorn

Äppelsirap!

Jag brukar säga att kan kan ganska mycket om mat, matvanor och hur maten påverkan hälsan - men jag kan inte allt ... Därför gillar när jag får "hemläxa" av kursdeltagare och andra som jag träffar på!

När jag hade premiär för min bok Sockerdetektiven på The Diet Shop/Center hade en kund med sig en förpackning från Kiviks musteri med "Naturens bästa havtorn, naturligt rik på antioxidanter och vitaminer".

Enligt ingredienslistan innehåller drycken äppelsirap. Eftersom jag inte stött på äppelsirap tidigare ringde jag till Kiviks konsumentkontakt. Svaret jag fick var att de extraherar ut socker ur äpplena och gör en sirap av detta. En sorts fruktsocker, fick jag förklarat. På Kiviks webbplats beskrivs drycken "... helt osötad och därmed extra tilltalande för dem som vill minska sitt intag av socker".

En liten sanning med modifikation ...


Honey och Zacharias lär känna Sockerdetektiven

Jag har börjat arbeta med en skola som har en tematermin kring socker. Jag skrev programmet när jag läste hälsopedagogik på Lärarhögskolan för ett tag sedan.

Lärare och övrig personal på skolan, liksom föräldrarna har min bok Sockerdetektiven som studielitteratur. Eleverna, som är från klass 0 till klass 5, får i stället läsa min alldeles nyskrivna saga. Är det någon läsare som har barn i 8-10 års ålder som vill ha sagan på "remiss"? Hör av dig!

Jag använder säkert alldeles för många vuxenord som skulle behöva tvättas bort inför kommande sockeruppdrag i skolor!

saga
7 nov Föreläsning:
Lär känna Sockerdetektiven! FIA, Föreningen Friskvård i Arbetslivet
9 nov Föreläsning:
Lär känna Sockerdetektiven!
Kl 14.45-15.30 Allt för hälsan, Stockholmsmässan, Älvsjö
11 nov Lunchföreläsning:
Lär känna Sockerdetektiven! Frälsningsarmén
1 dec Kvällsföreläsning:
Lär känna Sockerdetektiven! Korpen Ut&Gå!
alltforhalsan
Recept: Äpplen stekta över öppen eld

Den som läst några av mina nyhetsbrev vet att vi gillar att laga mat utomhus i min familj. "Utomhus" är lika med slogboden som är ett litet hus med väggar på tre håll, tak över och bänkar runt en eldstad i mitten. Jag tror att det är ett väldigt ursprungligt sätt att träffas och äta mat tillsammans runt en sprakande eld och man kan i princip bjuda på "vad som helst" och alla gäster tycker att det smakar helt fantastiskt!

Ta en stekpanna, smält smör, lägg i tärnade eller klyftade äpplen och strö över rejält med kanel. Rör om och låt puttra tills äpplena är mjuka. Servera med vispad grädde "spetsad" med vaniljpulver. Det finns ett vaniljpulver som är sockerfritt, ekologiskt, KRAV-märkt och GMO-fritt och väldigt, väldigt gott.

applen

nyckel Nyckelhålsmärkt ...

Nu driver Delicato med oss igen! Det är en ny kampanj som bl a pågår i Stockholms tunnelbana.

Även fast många ler lite åt uppfinningsrikedomen i annonskampanjen och inte tror att vi påverkas så ökar försäljningen av "dammsugare" mm mm. Kampanjen våren 2008 medförde att "dammsugar"-försäljningen ökade med 47%.

Att de använder nyckelhålet har fått Livsmedelsverker att reagera eftersom nyckelhålsmärket är ett skyddat varumärke och det får man inte använda hur som helst ...

Tidigare nyhetsbrev.

Avbeställ nyhetsbrevet
Copyright 2008 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060