loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 8-2008, Augusti
Sommar och sol!

Visst är det en härlig sommar vi har just nu! Visserligen börjar det bli lite torrt här och var på gräsmattor och i rabatter, men tids nog kommer det säkert både regn och kyla! Njut av dagen som är ... oavsett hur vädret blir! Talesättet "det finns inget dåligt väder, bara olämpliga kläder" behöver vi kanske påminnas om ibland. Mixa parasollet med regnställ och gå på upptäcktsfärd i vår vackra värld!

Sommarhälsningar!

Maj Östberg Rundquist

Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.


tagetesnejm

Ta del av hela undersökningen.
Dr Dahlqvists kostråd

Dr Annika Dahlqvists kostråd börjar bli en följetong i mitt nyhetsbrev! Jag tycker det är fantastiskt att många sjuka människor kan få lindring och läkning av kroniska sjukdomar "bara" genom att ändra kosten. Det s k etablissemanget, som fortfarande tycker att vi ska äta mycket  kolhydrater, margariner och lightprodukter hävdar att dr Dahlqvists LCHF-kostråd (Low Carb High Fat) inte vilar på vetenskaplig grund, får nog snart backa ...

Den största nyheten på matfronten i juli är att en vetenskaplig undersökning har redovisats i The New England Journal of Medicine som visar att lågkolhydratkost är bäst för dem som behöver gå ner i vikt och behålla sin nya lägre vikt på sikt. Lågkolhydratkosten ger också förbättrade kolesterol- och blodsockervärden.

Smultron, sommarens bär nr 2

Smultron, som också kallas skogens kyssar, är ett av de allra godaste bären som man kan äta! De är vilda, söta och finns oftast bara i väldigt små mängder.

I år har vi verkligen kunnat "skörda" smultron på landet där de växer på olika platser på tomten. Förmodligen har de fått tillgång till sol och ljus eftersom vi avverkat flera träd.

De innehåller C-vitamin, järn, kalium, magnesium, fosfor, natrium och zink. Förr i tiden ansågs smultron vara bra mot gikt, munsår, halsont och blodbrist. Jordstam och rot kan användas mot diarré. Av bladen kan man göra ett uppfriskande te.


smultron


bröd
Baka bröd!

Den som bakar sitt bröd själv, vet vad det innehåller! Eftersom jag gillar att laga mat utomhus har jag testat att baka ett riktigt grovt bröd på en sten över öppen eld. Det blev jättegott med strömming på!

Recept på ca 8 små brödkakor:
2,5 dl vatten, 12,5 gr jäst (1/4 paket), lite salt, de brödkryddor du vill ha, 0,5 dl olivolja, 0,75 dl havregryn, 2 dl rågmjöl, 3 dl grovt dinkelmjöl som också används till utbakningen.

Kavla med kruskavel och grädda på båda sidor på en het sten.

Strömming - nyttig sommarmat!

Att feta fiskar innehåller nyttigt fett - det har vi kunnat konstatera i tidigare utgåvor av nyhetsbrevet. Strömming tror jag har blivit lite bortglömd eftersom den ofta serveras i stekt form, med tillhörande os och stänk som följd. Många tvekar nog inför att stöka till i köket och hoppar därför över strömmingen.

Strömming passar utmärkt att laga utomhus över öppen eld! Då gör det heller inget om det blir os och stänk! Maken lagar utsökt strömming i slogboden. Han doppar ryggsidan i grovt dinkel- eller rågmjöl, klipper lite dill på "magsidan" och lägger sedan på ytterligare en strömming mage mot mage. Steks i smör på båda sidorna. Blir jättegott och gör gäster, som glömt hur gott det är med strömming, hellyckliga!


strömming
 

Tidigare nyhetsbrev. Avbeställ nyhetsbrevet
Copyright 2008 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060