loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 7-2008, Juli
Midsommarhälsningar från Dalarna!

Sedan mer än 10 år firar vi midsommar vid Olnispagården i Sälens by.
Enligt sägnen övernattade Gustav Vasa på Olnispa när han åkte det allra första Vasaloppet 1521. Morakarlarna Engelbert och Lars hann upp honom strax norr om gården och övertalade honom att vända om och bli deras ledare i befrielsekriget mot Kristian Tyrann. Och resten blev som vi alla vet historia ...

Midsommarfirandet börjar med att Transtrands spelmanslag kommer till festplatsen i små båtar på Västerdalälven. Båtarna ros av starka män från bygden.

Min make spelar näverlur och kohorn i spelmanslaget och det börjar bli tradition att han får inviga midsommarfirandet med en fanfar på näverluren. På bilden står jag utanför ett av de gamla husen, iförd min dräkt från Stora Tuna socken, som är min ursprungliga hemvist. Långa näverluren är dagen till ära smyckad med Transtrands sockenflagga.

Midsommarhälsningnar från ett soligt Sälen

Maj Östberg Rundquist

Vill du inte ha nyhetsbrevet. Gå längst ner på sidan och avbeställ.
maj
sill
Bild: Helen Lindqvist
Sill - nyttig och miljövänlig sommarmat

Att feta fiskar är nyttiga vet väl de flesta numera. Sill är mycket rik på omega-3, vitamin D, selen och vitamin B12, näringsämnen som de flesta behöver äta mera av. 25 gram sill innehåller 1 gram omega-3.

Till skillnad från många andra fisksorter är sillen billig och den är en av få arter där fisket anses vara ekologiskt hållbart.

Ytterligare fördelar med sill är att det fortfarande finns gott om den. Idag blir bara en liten del av sillfångsten människomat, merparten blir till djurfoder. Av sillen görs fiskmjöl, som sedan bl a används vid uppfödning av lax. (Går vi över ån efter vatten? Eller hur man nu kan uttrycka det ...).

Helen Lindqvist på Chalmers har i sin doktorsavhandling undersökt alla sillens hälsoeffekter.

Jordgubbar, sommarens bär nr 1 

Vad passar bättre efter sillen än jordgubbar med vispgrädde?

Jordgubbarna innehåller en hel del mineraler och vitaminer, som kompletterar sillen. 100 gram jordgubbar innehåller bl a dagsbehovet av C-vitamin. Vispgrädde (40 procentig) innehåller naturligt, mättat fett och A- och E-vitaminer.

Enligt Bärfrämjandet äger jordgubben också magiska egenskaper. Om du delar en jordgubbe i två delar och sedan delar med dig av den till någon annan så blir ni förälskade i varandra!

Så - var medveten om
risken eller möjligheten! Ät hela eller delade jordgubbar beroende på din avsikt!

jordg
azogodis
Azo-färgämnen

Azo-färgämnen kan ge oroliga och hyperaktiva barn. Färgämnena kan också utlösa allergier. Nu är det på gång att matvaror som innehåller azo-färgämnen ska få varningstext.

Azo-färgämnena används t ex i godis, läsk, stenbitsrom.

En av dessa azo-färgämnen, E123, Amarant, beskrivs så här i  E-nummerguiden: "Amarant, en syntetisk koltjär- och azofärg. Kan orsaka allergiska reaktioner framför allt hos personer som lider av acetylsalicylsyraintolerans eller astma. Den kan också orsaka exem. Tester har påvisat medfödda defekter och fosterdöd hos vissa djur och möjligtvis cancer. Förbjudet i bl a Australien".

Påläggsskinka

Nu börjar fabrikanterna lära sig vad konsumenterna vill ha! Eller rättare sagt, vad vi inte vill ha! Jag har haft samtal med konsumentkontakten med flera olika fabrikanter och frågat varför skinka alltid innehåller socker och fått svar som "Det är tillverkaren som tillsätter socker, vi har ingen egen tillverkning" och "Det är för smakens skull". Ska ett köttpålägg vara sött? Ett tips här är att italienska, spanska och tyska produkter ofta innehåller mindre (eller inget) socker och färre tillsatser.

OSÖTAD utan tillsatt socker eller andra sötningsmedel står det med tydlig text som ett sigill på Ridderheims rökta gårdsskinka. Så bra då, men vad innehåller den i övrigt? Jo, förutom skinka (tysk), vatten och salt med konserveringsmedel E250, så innehåller den förtjockningsmedel E407, stabiliseringsmedel E450, E451, E452, antioxidationsmedel E301, E331, smakförstärkare E621, hydrolyserat vegetabiliskt protein (majs), arom samt kryddextrakt (peppar).

Inget socker visserligen, men, 8 E-tillsatser, förutom hydrolyserat vegetabiliskt protein.
Köp den inte!
ridder
Nästa skinka heter "Brödernas fina" och  på den finns också ett sigill med texten "Handgjord utan onödiga tillsatser". Det positiva med den här skinkan är att den är gjord av hel skinka i ett stycke - det är alltså inte slamsor som "limmats" och pressats ihop och sedan skivats upp. Innehåller skinka (svensk), salt, lönnsirap, kryddor, arom, konserveringsmedel E250.

Lönnsirap känns naturligare än vitt, raffinerat socker eller druvsocker som andra skinkprodukter brukar innehålla. E250 är natriumnitrit som bl a är förbjudet i Australien. E-nummerguiden hänvisar även till E249:  "Ett färgämne som används för att konservera kött som kan orsaka huvudvärk, innamående, yrsel och andfåddhet. På grund av att det kan förenas med andra ämnen och bilda nitrosaminer (som man tror kan orsaka cancer) är det förbjudet i livsmedel för spädbarn och småbarn. Förbjudet i Australien. Innan inträdet i EU, var detta E-nummer ej godkänt i Sverige.

Jaha, inget socker och 8 E-tillsatser eller lönnsirap och en E-tillsats av tveksam sort, det är bara att välja! Tyvärr finns inget telefonnummer angivet på Brödernas förpackning så jag har inte kunnat ringa och fråga om lönnsirapen är naturlig och om det verkligen är nödvändigt att tillsätta E250.
nilsson

Tips! I Falu Kuriren har jag hittat en artikel om Linda Sahlin, dietiststuderande, som i sommar testar att äta "som vanligt", men att bara välja livsmedel utan tillsatser. Hon skriver om hur det går och sina lärdomar i en blogg. Läs den! Du hittar den här:
http://www.dt/se/blogg/matbloggen
Tidigare nyhetsbrev. Avbeställ nyhetsbrevet
Copyright 2008 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060