loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 2-2008, Februari
Februarihälsning!

Tänk - redan februari och våren har kommit till mina breddgrader! Vårlökarna växer och frodas i rabatterna, solen skiner och himlen är blå. Passa på och njut - man vet aldrig när vintern återkommer ...

På söndag ska jag ut på långvandring med några av mina f d promenadledare i Ut&Gå!-projektet som jag ansvarade för under åren 2000-2006. Numera finns Ut&Gå! som en förening under Korpen där merparten av ledarna fortsätter att leda promenader för sin och de andra deltagarnas hälsas skull.

Det händer mycket kring vår mat och våra matvanor. Det är ju mycket spännande tycker jag att dr Annika Dahlqvist fått ett erkännande för sin LCHF (Low Carb High Fat)-rekommendation till bl a diabetespatienterna.

Många hälsningar!

Maj Östberg Rundquist


Vill du inte ha nyhetsbrevet. Gå längst ner på sidan och avbeställ.

majbild
dr
Dr Annika Dahlqvist

Socialstyrelsen meddelade nyligen att distríktsläkaren i Njurunda, Annika Dahlqvist, inte gjort något fel som rekommenderar sina diabetespatienter (typ 2) att äta mera fett och mindre kolhydrater. Hon hade blivit anmäld för att hon inte följer gällande kostråd till diabetiker som är tvärtom: fettsnål kost med mycket kolhydrater.

Men, som det står i pressmeddelandet från Socialstyrelsen, "Socialstyrelsen vill särskilt understryka att detta beslut inte alls tar ställning till frågan om vilka kostråd som i första hand bör användas vid olika tillstånd och i olika situationer".

Ett steg framåt och ett halvt tillbaka ..
.

Dr Dahlqvist har en intressant webbplats och blogg:
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika

Tillsatser i maten?

Den som har för vana att alltid läsa igenom innehållsdeklarationerna på maten innan köp förundras ofta över alla tillsatser som finns i maten.

Jag brukar räkna hur många "E´n" det finns och köpa den produkt som innehåller minst antal, om jag inte hittar produkter utan tillsatser.

Nu finns boken, som jag hade tänkt skriva! Den heter "E-nummerguiden" och i den finns alla färgämnen, konserveringsmedel, antioxidationsmedel, emulgerings-, stabiliserings- och förtjockningsmedel beskrivna med sin E-beteckning, olika symboler som berättar hur säker tillsatsen är, om den innebär allergirisker och i klartext vad tillsatsen heter och varför den används.

Kan köpas via Sveriges Konsumenter i samverkan, http://www.konsumentsamverkan.se för 80 kr + porto.

etill
razzel
Godis i yoghurten?

Brukar du servera Non-stop till frukostyoghurten?

Nä, jag tänkte väl det ...

Men, en rätt ny produkt, Rassel, som lanserats av Norrmejerier innehåller den blandningen.

Förutom att yoghurten är sötad med både socker och vaniljberedning med socker, så innehåller produkten "glada prickar" som till 75 % består av socker!

Varning!

Nytt år - nya vanor!

Är det fler än jag som nystartar med nya och ännu bättre vanor när det blir nytt år? Hur ska man då komma ihåg alla goda föresatser när det gått några veckor in i januari?

Här har jag funnit att en enkel blankett som jag fick i samband med ett coach-program för några år sedan även fungerar inom andra områden. Det är en härlig känsla att "samla kryss" det är lättare att komma ihåg sina goda föresatser när man vet att valen syns någonstans oavsett om det handlar om att äta nyttigare mat, kramas mera, motionera eller ...

Vill du ha blanketten? Hör av dig på enklaste sätt!

E-post
kram
Copyright 2008 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-750 50 60