loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 3-2010, Mars
Utan onödiga tillsatser!

Vi behövde äta en snabblunch härom veckan och köpte varsin frusen förpackning på bensinmacken! Två lådor Biff Stroganoff för 65 kr. Det som lockade mig att köpa just Findus portionsmat var texten "Innehåller inga smakförstärkare eller andra onödiga tillsatser". Stroganoffen innehöll inga E-tillsatser, inga konserveringsmedel (som väl är onödiga i en djupfrusen produkt) och inga transfetter. Det som bör kontrolleras är vilken "vegetabilisk olja" som använts och vad "kryddextrakt" innebär

Smaken var helt OK, men fördelningen mellan näringsämnena lite skev. I en väl sammansatt måltid bör 30 % av energin komma från protein, 30 % från fett och 40 % från kolhydrater. I Findusförpackningen var sammansättningen 20 e% protein - 58 e% kolhydrater - 22 e% fett.

Roligt att det börjar hända saker!

Många hälsningar

Maj Östberg Rundquist


Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.


findus

mat


lus


lusluslus
lus
E120

På en av de företagsinterna kurserna i  "Bästa maten", som jag leder just nu har vi pratat mycket om tillsatser och färgämnen i maten. Diskussionen började när vi analyserade en helt ny typ av kaviar som Abba lanserat.

Kaviaren är tillverkad av tång och presenteras som ett helt vegetariskt alternativ. Det som fick gruppen att fundera var färgämnet E120 som både den svarta och röda kaviaren har färgats med. E120, karmin, utvinns ur en lus - kochinillusen - och då är det väl tveksamt om kaviaren kan kallas vegetarisk?

Fler produkter som färgas röda av kochinill är Campari (min favoritdrink) och gelehallon (som jag gärna avstår ifrån).

Köttklister

Sverige har röstat ja i EU till att tillåta "köttklister". "Köttklister" används för att foga ihop mindre köttbitar till en större köttbit. "Köttklistret" tillverkas av blod från nöt eller gris och består av proteinet fibrinogen och enzymet trombin som är naturliga ämnen som även finns i människoblod.

Det som är tveksamt är hur konsumenterna kan bli vilseledda. Kött som innehåller "köttklister" kommer inte att få säljas på restaurant eller i samband med catering.

Det är av yttersta vikt att ihopklistrat kött får en tydlig märkning så att vi kan ta ställning till om vi vill köpa det eller inte.


oxe
Oxlägg, garanterat utan köttklister!




ryd
8-14 E-tillsatser!

Findus verkar ha tagit debatten om onödiga tillsatser i maten på allvar! Rydbergs ligger långt efter ... Ishavsröran innehåller 14 E-tillsatser och räksalladen 8 E-tillsatser.

Skagen- och Ishavsröran innehåller dessutom E621, mononatriumglutamat, som finns på den verkliga "dödskallelistan"!

Sockerdetektiven

Har du lärt känna Sockerdetektiven än?

Jag lägger kontinuerligt in öppna föreläsningar och aktiviteter på Sockerdetektivens egen webbplats.

På gång nu i vår är tre sockerutställningar på olika Coop-butiker i Sollentuna:

29 & 30 mars på Coop Forum, Häggvik.
I anslutning till sockerutställningen på Coop kommer jag också att erbjuda en workshop kring socker.
19 maj på Coop Konsum, Bygdevägen.
En föreläsning är också planerad på Kista bibliotek - datum kommer.

Boken finns i välsorterade (fysiska)
bokhandlar och i alla internetbokhandlar.


sockerd

Bokrea

Bokrea i förra nyhetsbrevet!

"Naturligt slank Fedons GI kokbok" är slut, men jag har några ex av "Naturligt slank" kvar.

"Naturligt slank" kostar 100 kr inkl moms och porto.

Jag bifogar en faktura med försändelsen.

Beställ via e-post.

naturligtslank



Tidigare nyhetsbrev. Avbeställ nyhetsbrevet
Copyright 2010 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060