loggatn
Gör det enkelt och roligt att leva sunt.
GreppaLivet® nyhetsbrev nr 2-2010, Februari
Minnenas Journal!

En helt ny tidning kommer att se dagens ljus den 16 mars, då första numret av Minnenas Journal kommer ut! Tidningen kommer att handla om livet förr i tiden och det blir Sveriges första tidning om vår svenska vardagshistoria. Jag kommer att medverka med "Maj´s mathörna" där jag kommer att skriva om älskade recept från mormors tid, tryckkokning, landskapsrätter, sockerkonsumtionen förr och nu, med mera, med mera ...

Läs mer om Minnenas Journal här - där det också går att prenumerera på de första numren av tidningen!


Många hälsningar

Maj Östberg Rundquist


Vill du inte ha nyhetsbrevet längre?
Gå längst ner på sidan och avbeställ.




Minnenasjournal



bastamaten

Bästa maten - öppen kurs

För den som vill förändra sina matvanor, erbjuder jag min egen kurs Bästa maten.

Det är kursen som är till för alla - både för dem som vill gå ner i vikt och för dem som vill lära sig att äta mat som ger mera ork och energi.

Omfattning: 5 träffar à ca 1,5 timme.
Start: Onsdag 24 februari, kl 18.30. Träffar varannan vecka.
Gruppstorlek: Min 5 deltagare, max 12 deltagare.
Var: Centralt i Stockholm.
Kostnad: 1990:- per person (inkl moms för privatperson, exkl moms om ett företag betalar). Använd gärna Friskvårdschecken.
Kursmaterial: Alla deltagare får ett omfattande kursmaterial.

Anmälan & info: Tel 070 8540518 eller maila.


Färsk gurkmeja

Jag skrev om gurkmeja i mitt nyhetsbrev i maj 2009. Gurkmeja innehåller många värdefulla ämnen som gör våra celler mer motståndskraftiga och som kan ge ett skydd mot sjukdomar och hjälpa mot värk och inflammationer.

Många färska och torkade kryddor innehåller stora mängder antioxidanter. Antioxidanter mäts i ORAC per 100 gram matvara och den rekommenderade dagsdosen är 2500 ORAC.

Kryddor har väldigt höga ORAC-värden:
314 000 ORAC i kryddnejlika
267 000 ORAC i kanel
200 000 ORAC i oregano
159 000 ORAC i torkad gurkmeja

Vi äter kanske inte några mängder med kryddor i maten, men genom att använda olika kryddor medvetet kan man enkelt öka ORAC-innehållet i maten.

Jag har hittat färsk gurkmeja i en kinesisk affär. Den var kraftigt gul, liknade färks ingefära och jag förgyllde ett rotmos med några små bitar av den. Var försiktig när du använder gurkmeja - färgen är intensiv kan fastna där du inte vill ha den. Använd plasthandskar!



gurkmeja


smor
Mättat fett?!

En vetenskaplig artikel, publicerad i American Journal of Clinical Nutrition den 13 januari, kommenteras av Livsmedelsverket med att det "inte verkar finnas ett direkt samband mellan intaget av mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom".

Artikeln redovisar en sammanställning av 21 studier med sammanlagt nära 350 000 personer som vägts samman.

Enligt Livsmedelsverket utgör den nya studien ett värdefullt bidrag till kunskapsunderlaget för den påbörjade översynen av de nordiska näringsrekommendationerna.

Tänk om vi en dag får bort margarinrekommendationen!!

Sockerdetektiven

Har du lärt känna Sockerdetektiven än?

Jag lägger kontinuerligt in öppna föreläsningar och aktiviteter på Sockerdetektivens egen webbplats.

På gång nu i vår är tre sockerutställningar på olika Coop-butiker i Sollentuna:

29 & 30 mars på Coop Forum, Häggvik.
19 maj på Coop Konsum, Bygdevägen.
En föreläsning är också planerad på Kista bibliotek - datum kommer.

Boken finns i välsorterade (fysiska)
bokhandlar och i alla internetbokhandlar.


sockerd


Bokrea


Februari och bokrea hör ihop!

Jag har hittat en bortglömd låda med böcker på lagret! Det är dr Fedon Lindbergs "Naturligt slank" och "Naturligt slank Fedons GI kokbok". Jag har några exemplar av varje!

"Naturligt slank" kostar 100 kr inkl moms och porto.

"Natrligt slank Fedons GI kokbok" kostar 200 kr inkl moms och porto.

Jag bifoga en faktura med försändelsen.

Beställ via e-post.
naturligtslank

kokbok



artsoppa
Recept:  Ärtsoppa

Är det svårt att koka ärtsoppa själv? Nej - det enda som krävs är viss planering i förväg eftersom ärterna måste läggas i blöt (minst 10 timmar, men gärna upp till 24 timmar) innan de kokas.

Recept finns på varje paket med torra gula ärter.

Koka mycket och frys in den soppa som blir över för kommande ärtsoppemåltider. Den som har tryckkokare kan koka sin ärtsoppa på 30 minuter och samtidigt spara miljö i form av el motsvarande 1200 kWh.

Den som väljer att koka sin ärtsoppa själv slipper också de tillsatser som finns i köpt ärtsoppa. Färdig ärtsoppa i "plastkorv" innehåller bl a natriumnitrit, jästextrakt, maltodextrin, E301, E621 och E250 beroende på vilket fabrikat man väljer. Ärtsoppa i konservburk innehåller modifierad stärkelse och smakförstärkaren mononatriumglutamat (E621).


Tidigare nyhetsbrev. Avbeställ nyhetsbrevet

Copyright 2010 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-7505060