maskros (taraxacum officinale)

I stället för att försöka utrota ett av våra vanligaste ogräs, som det finns många hundra arter av – ät upp det!

Alla delar av maskrosen är ätbara: Roten, bladen, blomknopparna, blommorna. Roten användes förr som kaffesurrogat. De gula blommorna kan bli till vin. Tillverkningen av maskrosvin blev olaglig i Sverige 1978, men lagen skrevs om 1994 så därefter är det åter lagligt att tillverka vin av maskrosblommor. Späda blad kan njutas i en sallad och smaken påminner om ruccola. Blad som är flikiga är mindre beska än rundade blad. Blomknopparna kan kokas och ätas som ärtor eller fräsas i olivolja med lite citronsaft. Maskrosen innehåller bland annat A-vitamin, C-vitamin och klorofyll. Den vita saften från maskrosens stjälk anses kunna ta bort vårtor.

Maskros innehåller ett bitterämne, taraxin, som stimulerar matsmältningen. Maskrosen påverkar också njurarna och ökar urinproduktionen. En sallad som innehåller maskros kallas pis-en-lit (kissa i sängen) på franska.

Blommande maskrosor innehåller också värdefull näring till alla pollinatörer i form av nektar och pollen. Maskroshonung är både vackert gul och väldigt aromatisk.

Låt maskrosen blomma över innan den klipps ner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *