maskros (taraxacum officinale)

I stället för att försöka utrota ett av våra vanligaste ogräs, som det finns många hundra arter av – ät upp det!

Alla delar av maskrosen är ätbara: Roten, bladen, blomknopparna, blommorna. Roten användes förr som kaffesurrogat. De gula blommorna kan bli till vin. Tillverkningen av maskrosvin blev olaglig i Sverige 1978, men lagen skrevs om 1994 så därefter är det åter lagligt att tillverka vin av maskrosblommor. Späda blad kan njutas i en sallad och smaken påminner om ruccola. Blad som är flikiga är mindre beska än rundade blad. Blomknopparna kan kokas och ätas som ärtor eller fräsas i olivolja med lite citronsaft. Maskrosen innehåller bland annat A-vitamin, C-vitamin och klorofyll. Den vita saften från maskrosens stjälk anses kunna ta bort vårtor.

Maskros innehåller ett bitterämne, taraxin, som stimulerar matsmältningen. Maskrosen påverkar också njurarna och ökar urinproduktionen. En sallad som innehåller maskros kallas pis-en-lit (kissa i sängen) på franska.

Blommande maskrosor innehåller också värdefull näring till alla pollinatörer i form av nektar och pollen. Maskroshonung är både vackert gul och väldigt aromatisk.

Låt maskrosen blomma över innan den klipps ner.

Lyxlunch

Nässelsoppa med vaktelägg! Kan det bli lyxigare och godare?

Jag fick 9 st vaktelägg igår av en av mina kursdeltagare som går nybörjarkursen i biodling. Innan jag kokade äggen övervägde jag om jag skulle försöka kläcka några av dem för att få egna vaktelkycklingar. Min plan var att ha äggen i BHn för värme och närhet.

Vid närmare eftertanke så tror jag det är bättre med vaktelruvade vaktelägg, än människoruvade …

Brännässla (Urtica dioica)

Så här års är nässlorna som allra bäst! Ta en promenad och plocka korgen full! Se till att fylla på dina förråd av vitaminer och mineraler – både genom att äta (och njuta) direkt och att samla i ladorna (frysen) för kommande behov. Torkad nässla kan mixas till ett fint pulver som kan användas som ett alternativ till multivitamin- och mineraltabletter.

Nässla kryllar av vitaminer och mineraler. 100 gram förvällda nässlor innehåller bland annat 6,9 mg Vitamin C; 227,5 RE Vitamin A; 82,6 ug Folat; 2730 ug Betakaroten (ett förstadium till Vitamin A); 2,8 mg Järn; 280 mg Kalcium; 30 mg Magnesium; 150 mg Kalium.

Nässla, liksom alla andra gröna växter innehåller klorofyll som ökar syre- och näringstillförseln till cellerna. Tillsammans med järn stimuleras blodbildningen. Te på nässla påverkar njurarna och är urindrivande.

Plocka nässlorna på skyddad plats där det inte finns bilar eller annat som sprider föroreningar.

Koka nässelsoppa och njut med ett pocherat ägg! Gröna nässelplättar brukar bli en höjdare!

Ät nässlan rå i form av en nässelpesto. Den som vill äta så närodlad och svensk mat som möjligt väljer svenska ingredienser i stället för de traditionella pestoingredienserna olivolja, parmesanost och pinjenötter.

Nässelpesto
5 dl nyplockade, späda nässlor (skölj noga och krama ur det mesta vattnet i ett hushållspapper).
1 dl rapsolja
1 dl riven Västerbottenost
1 dl hasselnötter
Smaksätt med lite flingsalt

Kulla vägskäl till Pålsundet

Vandring med Friluftsfrämjandet idag. Premiär för ledaren Eva att leda en vandring! Det gick hur bra som helst och Eva hade förberett en perfekt vandring med lagom sträckor mellan längre och kortare pauser.

Vi samlades vid Kulla vägskäl och följde Blå leden till Pålsundsbron och därefter tog vi bussen tillbaka från Vaxholmsvägen till Kulla Vägskäl.

Det var nästan som en sommardag med sol och varmt väder – en härlig kontrast till gårdagens heldagsregn!

Vi satt utspridda vid lunchpausen med utsikt över Eke fjärd.

På stegräknaren 25 400 steg/19,4 km.

Magelungen runt 26 april

Min kompis Lena och jag behövde ”prata ikapp oss” och hur gör man det bäst i Coronatider? Jo, att man går en vandring förståss … utomhus och med lämpligt avstånd emellan.

Vi träffades vid Farsta gård och gick längs vattnet förbi Farsta strand och runt viken och förbi Ågesta. Sedan Ågestabron och tillbaka till Farsta gård.

Det var en väldigt vacker vårdag, med sol och lite blåst och fantastiska ytor med mattor av vitsippa.

21 711 steg / 16,9 steg på stegräknaren.

påsklunch på kvarnholmen

Påskvandring från Renstiernas gata till Nacka strand. Den medhavda lunchen åt vi en lekpark på Kvarnholmen. Eftersom vi hade en liten 2,5-åring med oss – med spring i benen – kändes det tryggt att kunna släppa honom lös på en inhägnad yta!

Påsksill, årets smak: Earl grey var överraskande god, kokt potatis i mattermosen, gula tomater, vikabröd med emmentalerost. En liten kaka med botten av valnötter och daldar och lemoncurd på honung ringlad över smakade gott som dessert.

11 136 steg / 7,8 km på stegräknaren.

Grödingeleden 9 april

Vi startade i Näs by, min kollega Anne och jag, och vi hade bestämt oss för att gå så långt vi hade lust innan vi ringde efter ”hämtning” av Arne. Grödingeleden består delvis av Sörmlandsleden och vi vandrade delar av avsnitten 59 och 60.

Näs by är en klungby. Byn omges av åker, äng och hage och ger ett ålderdomligt intryck med sina 1700-tals torp och uthus. Sommaren 1719 var Näs var en av de många byar i Grödinge som brändes ner till grunden av ryssen.

Sörmlandsleden är välmärkt och det var lätt att hitta. På sträckan vi gick var det till och med 3 kallkällor. På flera ställen längs leden finns det spännande fornfynd i form av gravfält från järnåldern (?) och stensträngar.

Riktigt ”go-fika” som Arne fixat när vi vandrat färdigt …

16 750 steg / 13.04 km på stegräknaren.

Arnes go-fika.

rindö runt 5 april

Inspirerad av min nya lilla bok ”Vandra i Stockholms skärgård”, Calazo Förlag, skriven av Gunnika Isaksson-Lutteman, blev dagens vandring en ”Militär marsch på Rindö”. Marsch kanske det inte blev, men väl en härlig vandring! Förutom boken hade jag också skrivit ut Rindös kulturvandring, som beskriver 20 olika platser på ön. Det var lite svårt att hitta emellanåt, rundan är inte markerad på något sätt utan det finns 20 informationsskyltar som berättar om intressanta platser.

Jag ställde bilen på en parkering vid färjeläget och började gå … På norra sidan av ön är det mest ursprunglig bebyggelse med jordbruksmark och hästgårdar. På södra sidan är det mera villakvarter och radhus. Söder om färjeläget mot Oxdjupet är de gamla regementsbyggnaderna omgjorda till bostadsrätter.

Min medhavda lunch åt jag vid badplatsen på norra sidan av ön, strax efter Byviksfortet.

Vandringen gick på asfaltvägar och grusvägar. Det var lätt att gå, men som sagt lite svårt att hitta ibland.

På stegräknaren: 15 893 steg / 12,4 km.

Lilla ladviksrundan

Jag har sedan 1980-talet regelbundet vistats i Rydbo Saltsjöbad. Från början hade vi vårt sommarhus där och nu bor jag här permanent! Jag har många gånger passerat avfarten till Ladvik när jag åkt till och från Vaxholm.

På den karta som beskriver Bogesundslandets naturreservat upptäckte jag att det finns en liten runda markerad. Den ville jag testa och det gjorde jag en vacker vårdag, den 4 april.

Leden var väldigt väl markerad med blå markeringar så det var lätt att hitta. Jag mötte även idag många andra som var ute och vandrade. Leden gick bitvis över branta klippor och det var nog många som inte vågat följa leden exakt eftersom det hade bildats sidostigar.

Jag tog en lunchpaus vid vindskyddet vid Karlsudd. Där fanns redan en stor familj som hade grillen igång! Jag fick sätta mig på en av bänkarna där jag plockade upp min medhavda lunch ur ryggsäcken. En god soppa i den nya, lilla mattermosen, en smörgås och varmt te.

Ladviksrundan är drygt 4 km lång och jag förlängde min tur till torpet Gåsvik. Enligt kartan går det en stig runt torpet, men jag hittade inte den utan gick samma väg tillbaka sedan jag kommit fram till torpet. Det var ett riktigt, gulligt litet torp! Det var många vindfällen över stigen – tänk att alla träd som blåser omkull hamnar på en stig!

På bilden Stora Badet vid Rydbo Saltsjöbad. Rydbo Saltsjöbad ligger väldigt vackert på andra sidan Skåvsjöholmssundet!

På stegräknaren: 12 344 steg / 9,64 km.

– gör det enkelt och roligt att leva sunt!