Bakgrund

Hur mycket socker har du ätit idag?
 
”Ingen aning”, svarar de flesta … Den
som svarar så äter förmodligen en hel
del socker. Förutom att det finns synligt
socker i och på många matvaror så finns
det socker i det fördolda där man minst

anar det.

 

I genomsnitt i Sverige äter vi ungefär
40-45 kg vitt raffinerat socker per person
och år. Vi dricker också socker i form av
saft och läsk med drygt 90 liter per
person och år.

 

Den höga sockerkonsumtionen är farlig -
den kan leda till övervikt, blodfett-
förändringar, inflammationer, dålig
tandhälsa, insulinresistens och diabetes
typ 2, sockerberoende och sötsug.


Det vita raffinerade sockret är en kemiskt
ren produkt där de vitaminer, mineraler,
spårämnen, antioxidanter, fibrer och
vatten som finns naturligt i sockerbetan
och sockerröret har tagits bort. Raffinerat
socker innehåller inga näringsämnen utan
består av s k tomma kalorier som ger
energi men ingen näring. För att kroppen
ska bryta ner socker krävs olika
vitaminer och mineraler som vi så väl
behöver ha kvar i våra kroppar!

 

En hög sockerkonsumtion under lång tid
kan medföra att vi blir undernärda, eller i
alla fall felnärda eftersom kroppen
dräneras på viktiga näringsämnen.

 

Den här appen handlar om matvaror som
många äter varje dag och som kan
innehålla mycket tillsatt socker, t ex
bröd, frukostflingor och müsli och
mjölkprodukter i form av fil och yoghurt.
Den som väljer sin frukost med omsorg
kan minska sin sockerkonsumtion med
13 sockerbitar per dag.


Det är den "maaagiska" femman du
kommer att träna på och lära dig mera
om! Mer om den under de olika flikarna.
Det är i mataffären som du kan göra
medvetna hälsoval och välja bort sötade
matvaror! Appen hjälper dig att ta ett
första, litet, men konsekvent steg på
vägen i att utesluta tillsatt socker i din
mat.

 

"Sockerdetektiven - hittar vägen till
bättre mat" finns som bok (ISBN
978-91-534-3010-0), utgiven av ICA
bokförlag 2008. Boken finns att köpa på
de flesta internetbokhandlar.